Endoszkópos beavatkozások

Endoszkópos vizsgálatok, hiszteroszkópia (méhtükrözés), laparoszkópos hastükrözés, laparoszkópia nőgyógyászati műtét...

A nőgyógyászati minimál invazív technikák között kiemelt szerepe van az endoszkópos beavatkozásoknak, melyek a technika fejlődésével a nőgyógyászat egyre szélesebb területén nyújtanak hatékonyabb alternatívát a konzervatívabb laparotomiás (nyitott hasi) megoldásokkal szemben.

Előnyeik között megemlíthető a betegek számára kevesebb hospitalizációs idő, kevesebb fájdalom, kevesebb vérveszteség, segítségükkel az adott szervek, szövetek funkciója nagyobb arányban tartható meg. Mindezen előnyöket a kamerák nyújtotta nagyított részlet gazdag kép és a finom műtéti technika teszi lehetővé. Két fő formája van a hiszteroszkópia (méhtükrözés) és a laparoszkópia (hastükrözés).

A hiszteroszkópia során egy merev kamerás eszközt vezetünk fel a hüvelyen és a méhszájon keresztül a méhüregébe. Ezzel a beavatkozással a méhüregét érintő betegségek kezelhetők. Létezik ambulánsan végezhető formája (office hiszteroszkópia), melynek végzéshez nem szükséges méhszáj tágítás és anesztézia. A műtétet a mereveszköz munkacsatornáján keresztül a méhüregébe felvezett eszközök segítségével végezzük. Az office eszközökkel nem gyógyítható kórképeket rezektoszkóppal lehet kezelni, melyhez már szükséges a méhnyakcsatorna tágítás és az anesztézia.

A hiszteroszkópia a következő esetekben jöhet szóba a leggyakrabban:

 • meddőségi panaszok, IVF előtti kivizsgálás részeként
 • méhnyálkahártya minta vétel
 • méhnyálkahártya polyp
 • méhnyálkahártya teljes eltávolítása
 • méhüregét domborító myomagóc eltávolítása
 • méhüregét deformáló fejlődési rendellenességek kezelése

Laparoszkópia során jól meghatározott anatómiai pontokon portokat vezetünk be a has falon keresztül a has üregbe, melyet széndioxiddal töltünk fel. A kamera porton keresztül vezetjük be a kamerát, a segéd portokon keresztül az eszközöket, amelyekkel a műtétet végezzük.

A laparoszkópia a következő esetekben jöhet szóba a leggyakrabban:

 • diagnosztikus laparoszkópia (krónikus kismedencei fájdalom)
 • petevezető átjárhatóság vizsgálata (meddőségi panaszok)
 • méhenkivüli terhesség
 • endometriózis
 • panaszokat okozó mióma eltávolítás (vérzészavar, fájdalom)
 • petefészek ciszta eltávolítás
 • petefészek és méhkürt eltávolítás
 • méheltávolítás
 • összenövések oldása
 • onkológiai beavatkozások (nyirokcsomó láncok eltávolítása)
 • a méh vagy hüvelycsonk prolapsus esetén

Az nőgyógyászati endoszkópos beavatkozások megfelelő és biztonságos kivitelezéséhez a nőgyógyász endoszkópos sebészeknek megfelelő képzést kell kapniuk, mely általában több időt igényel, mint a hagyományos műtéti technikák elsajátítása. A hosszabb képzési idő, abból fakad, hogy a nyitott hasi műtétekhez szükséges pszichomotoros képességeken kívül a leendő sebészeknek endoszkópos pszichomotoros képességek (kamera navigáció, mélységbecslés két dimenziós képernyőn látott kép alapján, hosszú eszközök előre meghatározott általában nem változtatható pontból történő használata taktilis feedback nélkül, szem kéz koordináció, bimanuális koordináció, ambidexteritás) elsajátítására is szükség van.

Mindezen képességek elsajátítására a nyitott hasi műtéteknél alkalmazott tutor-gyakornok vagy másik nevén „a  nézd, csináld, tanítsd” modell előzetes képzés nélkül nem alkalmas, hiszen csökkenti a betegbiztonságot és hosszú képzési idővel jár. A vezető nemzetközi nőgyógyász társaságok ajánlása alapján az alapvető endoszkópos pszichomotoros képességek elsajátítása műtőn kívül kell történjen, valamint minden endoszkópos sebészettel foglalkozó Intézménynek ajánlott egy száraz labort létesíteni, ahol a leendő és már praktizáló endoszkópos sebészek a pszichomotoros képességeiket fejleszteni tudják.

Nagy szükség van a strukturált száraz laboros képzési programokra és standarizált vizsgarendszerre, amely alapján eldönthető, hogy a gyakornok megszerezte a szükséges képességeket ahhoz, hogy a képzése a műtőben folytatódjon a tutor-gyakornok modell keretében tovább, erre egy remek példa The European Academy of Gynaecological Surgery  Gyneacological Endoscopic Surgery Education and Assesment (GESEA) programja.

Jelenleg a GESEA vizsga és diploma rendszerének Minimal Invasive Gynaecological Surgeon skill vizsgájával rendelkezem és a következő célom a Minimal Invasive Gynaecological Surgeon nemzetközi diploma megszerzése. A DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján kurzusokat tartok az endoszkópos eszközök használatáról és különböző endoszkópos műtéti technikákról hallgatóknak, rezidenseknek, fiatal szakorvosoknak a Klinika szárazlaborjában a GESEA irány elvei szerint.

Segíthetek valamiben?

Szülészeti, nőgyógyászati megbetegedésével és tüneteivel kapcsolatban bátran forduljon hozzám!